HVG  2006. július 24.
 

A kedélyhormon

 

A szerotoninhormon örömérzetünk legfőbb okozója, megfelelő mennyiségben kiegyensúlyozottnak, nyugodtan érezzük magunkat. Ha szintje csökkent, hangulatunk romlani kezd, félelem és depresszió lesz úrrá rajtunk.

A stressz és az idegeskedés jelentősen csökkenti a szervezet szerotonin-mennyiségét, ezért, ha lehet, kerüljük az ilyen helyzeteket, valamint táplálkozzunk egészségesen. A szerotonin előállításához szervezetünknek ugyanis szénhidrátra és triptofánra van szüksége. Ez utóbbi egy létfontosságú fehérjeépítő anyag, amit táplálékainkkal vihetünk be a szervezetünkbe. A jókedvünk érdekében együnk tejtermékeket, halat, hüvelyeseket, banánt, burgonyát, diót, tésztaféléket, müzlit, rizst, zöldségeket, salátákat, valamint a tenger gyümölcseit. Igyunk orbáncfűből és citromfűből készült teát, fűszerezzük ételeinket bazsalikommal, szerecsendióval és fahéjjal.
 
Bővebben a depresszióról >>

<< Vissza